FORUM GOLFOWE

FORUM GOLFISTÓW

  • Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

Graj piłkę tak jak leży.

#1 2013-05-04 21:26:43

referee
Administrator
Zarejestrowany: 2008-04-27
Posty: 216

markowanie na green

Na greenie znajdują się dwaj zawodnicy. Pierwszy  zrobił putta około 20 cm od dołka i zamarkował pozycje piłki monetą. A następnie podniósł swoja piłkę. Drugi zawodnik puttuje z green i piłka mija dołek i zatrzymuje się dokładnie przed monetą i opiera się o nią. zawodnik podnosi piłkę uważając, że ma ją zamarkowaną przez monetę poprzednika.
Czy zawodnik mógł tak zrobić, lub czy musiał sam sobie zamarkować pozycję piłki np. drugą monetą, kładąc ją na wierzchu poprzedniej?
Jaki był ruling - podam potem - fakt z dzisiejszego turnieju.

Offline

 

#2 2013-05-06 21:17:13

jerzyab
Moderator
Zarejestrowany: 2008-05-10
Posty: 261

Re: markowanie na green

Ciekawy problem.
Niby położenie  piłki jest zaznaczone ale co się stanie jak pierwszy zawodnik odłoży swoją piłkę, podniesie znacznik i zagra?
Chyba jednak należało zamarkować piłkę z zastosowaniem przesunięcia znacznika w taką pozycję żeby nie przeszkadzał w grze i przy odkładaniu przesunąć w oryginalną pozycję (analogicznie jak przy markowaniu piłki przeszkadzającej w grze).

Jestem ciekaw odpowiedzi ale rozumiem, że będziesz chciał poczekać na kilka innych komentarzy.
Pozdrawiam i zazdroszczę ciekawych sytuacji.

Offline

 

#3 2013-05-08 12:03:20

jola_makuch
Moderator
Zarejestrowany: 2008-05-26
Posty: 126

Re: markowanie na green

Według dec. 20-1/16  konieczne jest fizyczne oznaczenie pozycji piłki przed jej podniesieniem, ponieważ odniesienie do istniejących znaków na ziemi nie spełnia warunków oznaczenia, ale w dec. mowa jest o plamkach, załamaniach na powierzchni ziemi itp. W tym przypadku jest to moneta, leżąca już wcześniej, więc moim zdaniem, jeśli faktycznie dokładnie oznacza położenie piłki zawodnika, mógł on podnieść swoją piłkę mówiąc, że jest już oznaczona, bez kładzenia drugiej monety, tak czytam tę dec. nie widzę powodów aby komplikować procedury, ale może jestem w błędzie?
Dalej powinno być losowanie kolejności, drugi w kolejności zawodnik powinien być poproszony o przełożenie znacznika, wtedy może położyć swój(drugi) znacznik.
Pozdrawiam

Offline

 

#4 2013-05-08 16:11:04

referee
Administrator
Zarejestrowany: 2008-04-27
Posty: 216

Re: markowanie na green

Interpretacja mojej sytuacji opierała sie tylko na regułach a dopiero po zakończeniu rundy sprawdziłem w decyzjach.
Jako pierwszy swoja piłkę położył zawodnik, który nie miał znacznika i odstawił w bok marker tak aby nie przeszkadzał mu podczas puttowania.  Nastepnie wrócił ze znacznikiem na miejsce oryginalne i umożliwił grę zawodnikowi, którego marker leżał na greenie.
Sytuacja była bardzo rzadko spotykana na polach golfowych.

Offline

 

#5 2013-05-08 23:12:57

jola_makuch
Moderator
Zarejestrowany: 2008-05-26
Posty: 126

Re: markowanie na green

mamy urodzaj ciekawych zdarzeń, a to dopiero początek sezonu

Offline

 

#6 2013-05-08 23:30:07

Andrzej Machulski
Użytkownik
Skąd: Bydgoszcz
Zarejestrowany: 2008-07-18
Posty: 65
Serwis

Re: markowanie na green

Ciekawe, że do Reguł konieczne okazało się sformułowanie Decyzji img/smilies/smile
Czyż to nie przyznanie się do zagmatwania i dowolności interpretacji Reguł?

Dla mnie niejasne jest to, że w tym przypadku można odstąpić od fizycznego zaznaczenia pozycji piłki. Nie mogę pojąć dlaczego leżąca na green'ie moneta automatycznie staje się markerem umieszczonym przez gracza zagrywającego piłkę. Co jeśli byłaby tam inna rzecz - kamyk, gałązka lub coś innego? Czy aby zbytnio nie ulegamy temu, że to przecież moneta zostawiona przez innego zawodnika?

Pomijam fakt, że pewnie gdybym sam się znalazł w podobnej sytuacji to zawołałbym sędziego turnieju ale uważam, że jeśli gracz nie "wykonał czynności fizycznego zaznaczenia pozycji piłki" powinien ponieść za to karę a uważanie za "automatyczne oznaczenie monety przeciwnika" uważam za nadinterpretację decyzji.

Czy nie przeraża Was - sędziowie stosunek objętości książki REGUŁY do książki DECYZJE?

Pozdrowienia z Bydgoszczy img/smilies/smile

Offline

 

#7 2013-05-09 09:57:53

jerzyab
Moderator
Zarejestrowany: 2008-05-10
Posty: 261

Re: markowanie na green

Andrzeju ja uważam, że cały urok jest w Decyzjach.

Gratuję rozwiązania kolejnej ciekawej sytuacji Krzysztofowi.

Offline

 

#8 2013-05-09 22:07:44

referee
Administrator
Zarejestrowany: 2008-04-27
Posty: 216

Re: markowanie na green

Andrzeju starajmy sie nie utrudniać sobie i innym zycia. Przecież takie zagranie zawodnika nr 2 nie łamało żadnych reguł a spowodowało płynnne zakończenie dołka. Miałem tylko wątpliwości kto ma odłożyć znacznik ale tak jak to zostało zrobione to też jest w zgodzie z regułami (była na takie działanie zgoda  gracza).

Offline

 

#9 2013-05-10 10:51:33

jola_makuch
Moderator
Zarejestrowany: 2008-05-26
Posty: 126

Re: markowanie na green

Odpowiadając Andrzejowi to w opisie jak oznaczać piłkę przed jej podniesieniem jest wskazanie, aby była ona oznaczona małym przedmiotem, monetą, patykiem, liściem, trawką, musi być fizycznie, czyli przy użyciu jakieś rzeczy, a nie rysy na trawie na PG img/smilies/smile znaczenie ma by piłka była oznaczona z właściwą starannością, jeżeli to było spełnione, to ja bym uznała, że zawodnik nie powinien ponieść kary za nie położenie swojego znacznika na leżącą monetę. Znaczenie ma to co dalej ma się zdarzyć, bo piłki leżą w tej samej odległości, potrzebne jest losowanie kto gra pierwszy, wtedy wiadomo, która piłka jest przeszkadzająca i ten zawodnik przestawia znacznik, lub dodaje znacznik. W stroke play nie ma kary za grę poza kolejnością, jeżeli nie było to uzgodnione w celu uzyskania korzyści lub uchylenia Reguł.Takie jest moje zdanie, które opieram na tym by nie komplikować przepisów w tych miejscach, gdzie brakuje zapisów, dlatego też gdyby piłka zatrzymała się na PG przy małym patyku, który dokładnie oznacza jej pozycję, uznałabym, że jej oznaczona:)

Offline

 

#10 2013-05-30 01:03:59

jola_makuch
Moderator
Zarejestrowany: 2008-05-26
Posty: 126

Re: markowanie na green

Wracam do tematu oznaczenia piłki, gdy piłka zatrzyma się przed gałązką, patykiem itp. 
Przeprowadziłam rozmowy z kolegami sędziami, naszymi i zagranicznymi, i okazało się, że jestem osamotniona w mojej powyższej interpretacji, którą teraz nazwałabym bardziej „życzeniową na przyszłość” (nie tracę nadziei na zmiany zapisów). 

Aby oznaczyć piłkę zgodnie z R.20-1 wymagana jest czynność  położenia znaku/czegoś za piłką, przed jej podniesieniem. 
Dec.20-1/16
Pozdrawiam wszystkich

Offline

 

#11 2013-06-01 11:21:30

Andrzej Machulski
Użytkownik
Skąd: Bydgoszcz
Zarejestrowany: 2008-07-18
Posty: 65
Serwis

Re: markowanie na green

jola_makuch napisał(a):

... którą teraz nazwałabym bardziej „życzeniową na przyszłość” (nie tracę nadziei na zmiany zapisów).

W sumie ciekawe, że się przy tym upierasz. Co w sytuacji kiedy gałązka, czy patyk zostanie porwany przez podmuch wiatru? Znacznikowi (mam taki z nóżką, która wchodzi w green) lub monecie to raczej nie grozi.

Pozdrawiam img/smilies/smile

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
Host by: Hosting
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson



Założ : stronę za darmo